Gotowanie to czynność przy której nie sposób się nie pobrudzić. Tu coś skapnie, tam się rozleje i plama gotowa. Nie każdy może pozwolić sobie na to, aby co chwilę się przebierać. Na szczęście jest metoda na to, aby uniknąć zabrudzeń podczas pracy w kuchni.
Najprostszym sposobem na to, aby chronić ubrania przed zabrudzeniem przy gotowaniu jest fartuch kucharski. Mimo to, niewiele osób ma go swojej kuchni. To duży błąd, ponieważ fartuch jest dodatkiem nie tylko praktycznym, ale również stylowym. W lokalach gastronomicznych o wysokiej randze trudno spotkać kucharzy, których strój nie byłby uzupełniony o takie akcesorium. Dodaje on pracownikowi prezencji, a ponadto – jak twierdzi wiele osób, świadczy o profesjonalizmie.
Fartuchy szyte są według różnych rozmiarów, dzięki czemu można dopasować właściwy do wzrostu i budowy ciała. Wzornictwo i kolorystyka również są bardzo szerokie, dlatego nie powinno sprawić problemu znalezienie takiego modelu, który będzie atrakcyjnie się prezentował. Aby fartuch był wygodny, powinien być wiązany z tyłu. W ten sposób można będzie swobodnie go regulować do swoich potrzeb. Warto również szukać wśród modeli posiadających kieszeń z przodu. Stanowi ona bardzo praktyczne rozwiązanie – można schować do niej telefon czy notatkę zawierającą aktualnie przygotowywany przepis. Uwagę warto zwrócić także na materiał. Najlepszy będzie odporny za zaplamienia i trwały, aby łatwo można było go wyprać.