Yerba mate to nic innego jak wysuszone (czasami świeże), a następnie zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, które są wykorzystywane do robienia naparu popularnego w szczególności w Ameryce Południowej (Paragwaj, Urugwaj, Brazylia, Argentyna), jak i w niektórych krajach Bliskiego Wschodu (Syria, Liban). Ostrokrzew paragwajski to bowiem roślina, która w Ameryce Południowej wykorzystywana jest podobnie jak herbata w Europie. Yerba jest nazywana herbatą paragwajską bądź jezuicką. Jezuitom bowiem przypisuje się nazwę yerba mate, od przekształcenia łacińskiego słowa herba- ziele, oraz mati- tykwa. To oni także rozpowszechnili yerbę w Europie. Historia napoju sięga XVII wieku, gdzie jej pierwszymi konsumentami było plemię Indian z dorzecza Parany. Docenili oni yerba matę za jej niezwykłe właściwości. Rzucie liści ostrokrzewu zmniejszało zmęczenie, działając pobudzająco, łagodziło uczucie głodu oraz zapewniało jasność umysłu.
Yerba mate jest herbatą orzeźwiająca, występującą w różnych odsłonach. Dla osób nie przepadających za jej naturalnym smakiem i aromatem zawsze pozostaje możliwość jej modyfikacji i eksperymentów smakowych poprzez liczne dodatki. Oto kilka propozycji:
Wybór dodatków jest oczywiście znacznie większy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do yerby dodać także kostki lodu (podobno im zimniejsza tym lepsza), soki owocowe i miętę. Będą wspaniałym dodatkiem smakowym, a ponadto leczniczym. Warto na początek pokusić się o klasyczne Pajarito yerba mate 1kg i przekonać się samemu.