Opakowania, w których zostaje umieszczona żywność, muszą się charakteryzować dużą odpornością na działanie szkodliwych czynników, takich jak wilgoć, wysoka temperatura czy promieniowanie. Koniecznie powinny być też szczelne i stosunkowo grube, co zapewni im odpowiednią ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Innym istotnym kryterium jest zapewnienie, że materiał, z którego opakowania zostały wykonane, w żaden sposób nie zanieczyści znajdującej się wewnątrz żywności. Ta zasada dotyczy zwłaszcza opakowań tekturowych oraz metalowych.
Do produkcji opakowań żywności stosuje się powszechnie tworzywa sztuczne, ponieważ posiadają one wiele zalet – przede wszystkim są lekkie, wystarczająco wytrzymałe, łatwe do formowania oraz odporne na działanie różnych szkodliwych związków chemicznych.
Ponadto, charakteryzują się nieprzepuszczalnością pary wodnej i drobnoustrojów. W tej kategorii prym wiodą opakowania kartonowe do żywności, stosowane do większości produktów używanych przez nas na co dzień w kuchni – np. wyrobów sypkich (ryż, kasza itp.) czy mleczarskich.
Poza tym, mieszczą się tutaj opakowania plastikowe i foliowe. Z punktu widzenia odporności i bezpieczeństwa zdecydowanie najlepsze są jednak te szklane, choć trzeba przyznać, że umieszcza się w nich niewiele produktów żywnościowych.
Niezależnie od materiału użytego do produkcji, projektanci starają się stosować szereg rozwiązań ograniczających do minimum negatywne oddziaływanie różnych czynników i substancji na żywność. Przykładem są opakowania cukiernicze producenta, wytwarzane według określonych norm krajowych i zagranicznych, dzięki czemu zamykane w nich słodkości zachowują świeżość przez długie godziny.