Dieta HCG jest dietą niskokaloryczną, która działa poprzez ograniczenie kalorii i naśladowanie efektów głodówki. Może prowadzić do szybkiej utraty wagi, ale nie jest zalecana do długotrwałego stosowania.
Dieta HCG została opracowana przez dr A.T.W. Simeonsa w latach 50. On teoretyzował, że hormon zwany ludzką gonadotropiną kosmówkową (HCG) może być stosowany w leczeniu otyłości i stymulowaniu utraty wagi. Pacjenci są wstrzykiwane z HCG codziennie lub co tydzień, wraz z bardzo niskiej kaloryczności diety składającej się z około 500 kalorii dziennie dla kobiet i 800 dla mężczyzn. Hormon hamuje apetyt i zwiększa metabolizm, dzięki czemu uczestnicy nie czują głodu ani nie mają ochoty na nic innego niż chude mięso, warzywa, owoce i twaróg lub jogurt bez dodatku cukru.
Dieta HCG mówi się, że jest skuteczna, ponieważ pomaga ludziom schudnąć szybko i bezpiecznie, jednocześnie zmniejszając pangi głodu i pragnienia. Nie jest zalecana dla kobiet w ciąży lub tych, które karmią piersią, ponieważ HCG może powodować wady wrodzone.
Nie ma długoterminowych badań nad bezpieczeństwem diety HCG, ale nie zostało to powiązane z żadnymi problemami zdrowotnymi. Istnieją jednak pewne obawy, że ludzie będą kontynuować stosowanie bardzo niskokalorycznej diety po zakończeniu programu odchudzania i narażać się na ryzyko niedoborów składników odżywczych. Należy również pamiętać, że dieta HCG nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.