Stal hartowana znajduje szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle, jak i życiu codziennym. Materiał ten służy m.in. do produkcji ostrzy noży, garnków, kół zębatych, łożysk, wałków napędowych itp. Mało kto zastanawia się jednak, jak wygląda sam proces hartowania stali i dlaczego zadanie to jest takie istotne.
Hartowanie stali polega na rozgrzaniu metalu do wysokiej temperatury, pod wpływem której zmienia się wewnętrzna struktura materiału. Kolejnym krokiem jest sukcesywne schładzanie materiału za pomocą wody lub oleju hartowniczego. Następnie stal jest ponownie nagrzewana, przy czym w tym przypadku temperatura jest znacznie niższa, po czym następuje ponowne schłodzenie. Wykonanie zadania wymaga odpowiednich warunków, czyli zastosowania pieca hartowniczego. Warto dodać, że proces hartowania stali może odbywać się w sposób zwykły, stopniowy lub izotermiczny. Każda metoda zapewnia inne efekty. Przygotowaniem odpowiednich materiałów zajmuje się hartownia usługowa, oferująca obróbkę cieplną i cieplno-termiczną metali. Warto podkreślić, że podczas hartowania stali szczególnie ważny jest dobór odpowiedniej temperatury na każdym etapie. Działanie to zapewnia najwyższą jakość uzyskanego materiału, zapobiegając jednocześnie niepożądanym odkształceniom hartowniczym.