„Dobra kawa” – z tym określeniem spotykamy się w miejscach takich jak kawiarnie, restauracje, czy sklepy i markety. Jednak bardzo często mamy do czynienia z produktami, które nijak się mają do kawy z prawdziwego pochodzenia – mowa tutaj o produkcie w postaci ziaren, które palone są i mielone wedle indywidualnych upodobań.
Dobra kawa to przede wszystkim jakość, która tkwi w każdym pojedynczym ziarenku. Unikajmy produktów, które tylko z nazwy przypominają kawę (rozpuszczalna, w kapsułkach, ekstrakty z kawy itp.).
Sklepowe półki uginają się od kaw, które są już zmielone czy przygotowane tylko do zalania. Niestety ich smak bardzo różni się od prawdziwego napoju, który powstaje ze świeżo przygotowanych ziaren. Każdy profesjonalnie wyposażony sklep z kawą swoim klientom oferuje bogaty wybór w zależności od smaku i miejsca pochodzenia.
Najczęściej spotykamy produkty z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji Wschodniej – ziarna z tamtejszych upraw cieszą się największym pochodzeniem wśród baristów. Kawy świata to możliwość posmakowania prawdziwego smaku, obfitującego w szlachetne aromaty i doznania.
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta ponieważ każdy kawosz zwraca uwagę na inne walory smakowe. Najczęściej spotykamy się z dwoma rodzajami: Arabica i Robusta – pierwsza z nich charakteryzuje się łagodniejszym aromatem i czekoladowym posmakiem, natomiast druga jest bardziej wyrazista i gorzka. Odpowiednie zmieszanie i wypalenie ziaren tych kaw pozwoli nam na uzyskanie idealnego dla nas smaku.