Zgodnie z popularnym powiedzeniem, jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu. Nie ma w tym niczego dziwnego, bowiem już dawno przestało ono pełnić wyłącznie rolę dostarczania organizmowi niezbędnych do przeżycia składników i witamin. Obecnie celebrujemy spożywane posiłki, przygotowując je dla bliskich osób dajemy wyraz ciepłym uczuciom, które wobec niż żywimy a także pozwalamy sobie na coraz odważniejsze eksperymenty kulinarne. Poznawanie kuchni z różnych zakątków świata stanowi wyśmienitą i ekscytującą przygodę. Szczególnie godna polecenia jest kuchnia koreańska.
Orientalne smaki cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem. Niezależnie od tego, czy planujemy wybrać się do restauracji, czy samodzielnie przyrządzić orientalne danie, warto dać szansę kuchni koreańskiej, która wciąż jest nieco mniej znana niż kuchnia japońska. Kuchnia koreańska uchodzi za jedną z najzdrowszych i bazuje głównie na ryżu, który wykorzystuje się jako element przystawek oraz dodatek do zup czy mięsa. Koreańczycy wyjątkowo chętnie sięgają po bardzo pikantne dania, które cechuje wręcz idealna równowaga między rozmaitymi smakami. Umiejętne łączenie słodkiego i kwaśnego to tylko jeden z wielu przykładów.
Mówiąc o kuchni koreańskiej nie sposób nie wspomnieć o kimchi. To mieszanka takich warzyw, jak: marchewka, kapusta pekińska, czosnek, szczypiorek oraz rzodkiew. Najczęściej doprawia się ją przy pomocy ostrego proszku chili, bądź wzbogaca wołowiną, krewetkami lub kalmarami. Całość przed zjedzeniem przez kilka tygodni fermentuje w słoju. Równie istotna jest pasta Dwenjang z fermentowanej soi, którą dodaje się do wielu potraw. Stanowi ona także podstawę do przygotowywania sosów i dipów.
Kuchnia koreańska jest na tyle różnorodna, że niemal każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Miłośnicy dań mięsnych będą zachwyceni karkówką w sosie śliwkowym po koreańsku, koreańską grillowaną wołowiną, wołowiną z porem i papryką czy kurczakiem. Gdy pojawi się ochota na coś lżejszego, znakomitym rozwiązaniem będzie koreański ryż z warzywami, krewetki z kimchi oraz makaron udon w sosie sojowym. Przykładowe przepisy na te i wiele innych dań można znaleźć na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-koreanska/. Większość z nich jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, a niezbędne składniki poszczególnych dań bez problemu znajdziemy praktycznie w każdym supermarkecie. Wystarczy odrobina kreatywności i aromatyczny oraz kolorowy świat kuchni koreańskiej stanie przed nami otworem!