Urządzanie przestrzeni kuchennej jest nierozerwalnie związane z obowiązkiem podjęcia wielu niezwykle ważnych decyzji. Jedną z nich jest bez wątpienia wybór właściwych szafek przeznaczonych do przechowywania naczyń i innych elementów wyposażenia. Muszą być one wystarczająco atrakcyjne pod względem wizualnym, a jednocześnie bardzo funkcjonalne i odporne na uszkodzenia mechaniczne. W pierwszej kolejności należy zwrócić szczególną uwagę na materiał wykonania tych konstrukcji meblowych.
Szafki kuchenne są eksploatowane każdego dnia, dlatego powinny być wykonane z materiału dostatecznie wytrzymałego. Wyjątkowo pięknie prezentują się modele z naturalnego drewna (dębowego, sosnowego, modrzewiowego itp.), ale wymagają zawsze kompleksowej impregnacji. Alternatywę stanowią wersje z płyty wiórowej lub MDF pokrytej warstwą lakieru, folii ozdobnej, ewentualnie specjalnego forniru. Duże znaczenie ma ponadto wykończenie frontów. Połyskujące sprawdzą się w przede wszystkim niewielkich kuchniach, ponieważ optycznie powiększą przestrzeń. Z kolei matowe to idealne rozwiązanie do wnętrz użytkowanych przez dzieci, bo nie widać na nich nieestetycznych odcisków palców.
Jeśli chodzi o zastosowany mechanizm główny, to godne polecenia są w szczególności szafki wyposażone w innowacyjne szuflady gtv. Działają one w oparciu o prowadnice pełnego wysuwu, oferując przy okazji funkcję cichego domyku. Ze względu na te właściwości gwarantują optymalny komfort obsługi. Oto pozostałe istotne parametry przy wyborze omawianych mebli: rodzaj uchwytów (minimalistyczne lub frezowane), kolorystyka (dopasowana do ogólnej aranżacji pomieszczenia) oraz rozmiar (lepiej postawić na mniejsze szafki dla ograniczenia ich obciążenia).