Właściwe przechowywanie żywności zapewnia jej wysoka trwałość. W przeszłości powszechnie stosowane były różnorakie sposoby jej konserwacji, które, oceniając to z dzisiejszej perspektywy, uznalibyśmy za co najmniej egzotyczne. Wynalezienie urządzeń chłodniczych wiele zmieniło w tym względzie. Jak jednak wyeksponować towary, wymagające do zachowania świeżości niskich temperatur? Odpowiedzią jest zastosowanie lad chłodniczych.
Lada chłodnicza jest urządzeniem, gwarantującym z jednej strony niską temperaturę przechowywania produktów, z drugiej – ich widoczność dla klienta i personelu. Ułatwia to proces zakupowy, umożliwia swobodny wybór oraz pozwala na prezentację całego dostępnego asortymentu. Lady chłodnicze są przede wszystkim stosowane w handlu spożywczym, zarówno w niewielkich sklepach osiedlowych, jak i w dyskontach oraz super- i hipermarketach. Dystrybutorzy sprzętu chłodniczego (na przykład http://rbklima.pl/oferta/chlodnictwo/lady-chlodnicze/) oferują też często specjalne lady dla gastronomii. W ich wypadku głównym przeznaczeniem sprzętu jest umożliwienie personelowi szybkiego i bezproblemowego dostępu do przechowywanych w nich składników potraw. Są więc przede wszystkim ułatwieniem w sprawnym wykonywaniu pracy.