Natura oferuje nam wiele substancji, które korzystnie działają na nasz organizm. Mogą wspierać leczenie niektórych chorób, łagodzić objawy, a nawet działać profilaktycznie i wzmacniać naszą odporność. Należy do nich niewątpliwie mleczko pszczele. Produkowane jest przez młode pszczoły robotnice i wykorzystywane przez nie do karmienia larw pszczół, trutni oraz królowej, która żywi się nim przez całe życie. Mleczko pszczele zawiera całą gamę witamin (PP, B1, B2, B3 B5, B6, B9 B12, C) oraz szereg minerałów (miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, siarka, nikiel czy kobalt). Można w nim znaleźć także kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone. Wszystkie te składniki są źródłem jego dobrego wpływu na nasz organizm. Kiedy warto sięgać po mleczko pszczele?
Mleczko pszczele warto przyjmować w wielu sytuacjach. Powinny wziąć to pod uwagę osoby o niskiej odporności i zmagające się z chorobami układu oddechowego, ponieważ działa ono przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Bardzo pomocne jest również w przypadku problemów z koncentracją czy zaburzeń równowagi psychicznej. Stosując je, ulgę odczują osoby zmagające się z bezsennością czy wystawione na długotrwały stres. Warto by mleczko pszczele przyjmowały także osoby cierpiące na zaburzenia neurologiczne, a w szczególności choroby neurodegeneracyjne, czyli chorobę Parkinsona czy Alzheimera. Jego dobroczynne działanie może się także ujawnić w przypadku chorób układu krążenia, a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego czy długo gojących się ranach.
Jak widać, mleczko pszczele znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Mogą je stosować osoby walczące z różnymi dolegliwościami lub te, które chcą profilaktycznie wesprzeć działanie własnego organizmu. By poznać zasady dawkowania mleczka pszczelego warto wejść na stronę internetową https://ginseng.com.pl/blog/mleczko-pszczele-royal-jelly-zastosowanie-i-wlasciwosci-n32. Przed jego zastosowaniem po raz pierwszy dobrze jest wykonać próbę uczuleniową na niewielkim fragmencie skóry, ponieważ zaliczane jest ono do silnych alergenów.