Chłodnictwo jest bardzo rozbudowaną gałęzią przemysłu, która obejmuje wiele różnych aspektów. Najistotniejszą kwestią jest jednak to, by wszystkie urządzenia były zawsze sprawne technicznie. Inaczej mogłoby dojść do ogromnych strat, w razie nagłej awarii instalacji chłodniczej np. w magazynie żywności. Dlatego urządzenia tego typu należy poddawać regularnym kontrolom i w razie konieczności szybko eliminować usterki.
Najistotniejsze w urządzeniach i systemach chłodniczych jest utrzymanie odpowiednich parametrów technicznych. Mowa tu przede wszystkim o ilości czynnika w przewodach, a także rozpuszczonego w nim oleju. Pozwala to na odpowiednie smarowanie sprężarek oraz nawilżanie uszczelnień, co jest rzeczą absolutnie niezbędną do prawidłowej pracy systemu. Kontrola tego typu powinna być wykonywana przynajmniej raz do roku, a jeśli system jest wyjątkowo mocno eksploatowany – nawet co kilka miesięcy.
Niezmiernie ważne jest sprawdzanie efektywności energetycznej każdej przemysłowej instalacji chłodniczej. Kontrolę taką mogą wykonać tylko uprawnione podmioty, np. https://clima-line.pl/oferta/pomiar-i-ocena-efektywnosci-energetycznej-urzadzen-chlodniczych/. Ten element prac kontrolnych pozwala ocenić, czy urządzenia zużywają przewidzianą przez producenta ilość energii oraz zarazem stopień ich zużycia. Ocenę efektywności energetycznej przeprowadza się minimum raz w okresie każdych pięciu lat. W pewnych okolicznościach należy odpowiednio skrócić ten okres.