Mięso i ryby to produkty bardzo często wykorzystywane w kuchni. Kluczowe znaczenie w procesie ich przygotowania ma pokrojenie za pomocą odpowiedniego noża. Powinien on być przede wszystkim wystarczająco ostry i idealnie przystosowany do struktury materiału, ponieważ dzięki temu mięso po przyrządzeniu będzie się odznaczało optymalną soczystością. Do obu omawianych produktów idealnie nadają się w szczególności specjalne noże szefa kuchni z delikatnie zakrzywioną krawędzią tnącą oraz wyprofilowaną rękojeścią. Posiada je swoim asortymencie ten sklep internetowy: https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/Noze-Szefa-Kuchni/58.
Wspomniany we wstępie nóż szefa kuchni to narzędzie wyróżniające się długim, całkowicie gładkim ostrzem (20-30 cm), a także sporą uniwersalnością – za jego pomocą nie tylko bowiem perfekcyjnie pokroimy mięso czy ryby na kawałki, ale również bez trudu posiekamy je lub ukształtujemy. W przypadku surowego mięsa wieprzowego, wołowego i baraniego używajmy modelu sztywnego, natomiast w przypadku drobiu i ryb postawmy na wersję elastyczną. Pamiętajmy również o tym, że omawiany nóż zupełnie nie sprawdzi się przy filetowaniu ryb, gdyż potrzebny jest tutaj produkt znacznie węższy i krótszy – o maksymalnej długości 15 cm.
Jeśli zaś zamierzamy skutecznie oddzielić mięso od kości, wówczas koniecznie zastosujmy duży tasak ze stosunkowo grubym ostrzem w kształcie prostokąta. Za jego pomocą bez większego problemu poradzimy sobie nawet z twardymi kośćmi. Na koniec warto jeszcze dodać, że do krojenia mięsa gotowanego i pieczonego w cienkie plastry doskonale nadają się noże z zaokrągloną końcówką, a do steków modele ze specyficznymi ząbkami.