Uroczyste obiady zawsze związane są z dużym wydarzeniem bądź świętowaniem specjalnej okazji. Obowiązkiem gospodarza jest więc należyte przygotowanie takiego obiadu uwzględniając wszelkie obowiązujące zasady. Efekt końcowy będzie bowiem przejawem szacunku wobec współbiesiadników, a także reprezentacją dobrego gustu.
W pierwszej kolejności należy odpowiednio zastawić stół. Obrus – zwykle biały, choć coraz częściej wybiera się oryginalne wzory – powinien być dopasowany do kształtu stołu, nienagannie czysty oraz wyprasowany. Następnie przygotowuje się serwetki, które dodatkowo można ułożyć w atrakcyjne formy. Zaleca się również dekorację stołów w postaci kwiatów, świec bądź innych eleganckich elementów. Ważne jednak, aby nie były zbyt wysokie i nie przysłaniały gości.
Następnym krokiem jest oczywiście zastawa stołowa. Najbardziej elegancka i wytworna będzie porcelana obiadowa, składająca się z talerza na zupę, talerza na drugie danie oraz talerzyka deserowego. Większa ilość talerzy bądź dodatkowe miseczki porcelanowe dodaje się w zależności od ilości i rodzaju serwowanych potraw. Tuż obok porcelanowych naczyń należy umieścić sztućce, najczęściej na uroczyste obiady wybierane są srebrne. Ich ułożenie również ma znaczenie – po prawej stronie talerza umieszcza się kolejno nóż oraz łyżkę, natomiast po lewej stronie widelec.
Ostatnim ważnym elementem zastawy stołowej podczas uroczystego obiadu są naczynia na napoje. W dobrym guście jest podanie gościom szkła kryształowego. Posiada ono bowiem tradycję i symbolizuje szacunek, solidność oraz elegancję. Sprawdź przykładową ofertę: “szkło kryształowe”.
Odpowiednie przygotowanie uroczystego obiadu będzie skutkowało zadowoleniem gości oraz przyjemną atmosferą podczas całego posiłku.