Podstawowe wyposażenie stanowi dość obszerny temat. Oprócz regałów sklepowych, zupełną podstawą są dobre lodówki, chłodziarki oraz zamrażarki. Można je kupić w wielu wymiarach, kolorach i wersjach. Aktualnie na rynku jest wiele rodzajów regałów chłodniczych, witryn mroźniczych, witryn chłodniczych itd. Jest to sprzęt, który musi poprawnie funkcjonować i posiadać wszelkie atesty, a także być wygodny w użytkowaniu i przyjemny dla oka klienta. Drugą grupą w podstawowym wyposażeniu są noże, tasaki, toporki i deski do krojenia bądź rąbania mięsa. Wszystkie te przedmioty powinny być wykonane z materiałów nierdzewnych i całkowicie bezpiecznych w bezpośrednim kontakcie z żywnością.
W każdym sklepie mięsnym powinny się znajdować krajalnice do wędlin, aby na prośbę klienta móc pokroić każdą wędlinę. Sprzęt ten musi być odpowiedni naostrzony i zainstalowany aby nie stanowić zagrożenia dla pracowników. Kolejnym ważnym elementem są maszynki do mięsa, napędzane prądem już dawno wyparły bardziej czasochłonne – klasyczne. Pakowarki próżniowe mogą być zachętą dla klientów, dzięki temu urządzeniu zakupione mięso znacznie dłużej przetrwa choćby w lodówce i zachowa swoją świeżość. Dbając o pracowników warto zainwestować w piły do kości, które nie wymagają siły przy rąbaniu mięsa z kością w środku. Niezbędne są także sterylizatory do noży, ręczne czyszczenie nie zabija wszystkich bakterii, które bardzo łatwo rozmnażają się w środowisku wilgotnego mięsa.